Mamy takie dwa śniadania, które zawsze wybieramy, gdy mamy więcej czasu rano. Na przykład w dni wolne. Jeśli akurat nie jemy naleśników, to robimy pyszne gofry. Są dużo szybsze w wykonaniu, a równie pyszne.

Siadamy wtedy razem przy stole. Przygotowujemy różne owoce (szczególnie kochamy truskawki i borówki, czasem dokrajamy bananów albo, jak ostatnio, moreli z puszki/słoika) i mazidła (dżemy, nutella). Mama stawia na najprostsze rozwiązania – cukier puder.

Ponieważ wstawiałam ostatnio na nasze stories relację z robienia (i przede wszystkim pałaszowania) gofrów, postanowiłam też podzielić się przepisem na blogu.

Pyszne i błyskawiczne gofry na słodko dla całej rodziny

Gdy mamy czas na spokojne śniadanie, wybieramy naleśniki albo gofry. A jeśli gofry, to tylko z tego przepisu.
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Przygotowanie 5 minut
Czas gotowania 20 minut

Składniki
  

  • 480 g Mąka pszenna
  • 1,5 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy ok. 15-16g
  • 4 Jajka rozmiar M lub L
  • 250 ml Olej roślinny ja używam rzepakowego
  • 650 ml Mleko 3,2%

Instrukcje
 

  • Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj olej, jajka oraz mleko. Wymieszaj mikserem aż do połączenia się składników.
  • Rozgrzej gofrownicę. Przygotowane ciasto wylewaj chochlą i smaż gofry zgodnie z czasem podanym na gofrownicy.
  • Gotowe gofry najlepiej wyłożyć na kratce, by nie rozmiękły i pozostały chrupiące. Można pałaszowaać od razu.

Notatki

Najlepiej nam smakują z nutellą i owocami, dżemem lub cukrem pudrem 🙂
Słowa kluczowe desery, gofry, na słodko, śniadania

Lubię ten przepis, bo przede wszystkim jest dziecinnie prosty. Zebrać składniki, wymieszać i usmażyć. Są super smaczne i do tego pięknie wyglądają 🙂

Jeśli przygotujecie gofry z mojego przepisu, koniecznie dajcie nam znać na Instagramie @pikusiowie. Chętnie zobaczymy wasze ulubione nadzienia! 🙂