Mamy takie dwa śniadania, które zawsze wybieramy, gdy mamy więcej czasu rano. Na przykład w dni wolne. Jeśli akurat nie jemy naleśników, to robimy pyszne gofry. Są dużo szybsze w wykonaniu, a równie pyszne.
Siadamy wtedy razem przy stole. Przygotowujemy różne owoce (szczególnie kochamy truskawki i borówki, czasem dokrajamy bananów albo, jak ostatnio, moreli z puszki/słoika) i mazidła (dżemy, nutella). Mama stawia na najprostsze rozwiązania – cukier puder.
Ponieważ wstawiałam ostatnio na nasze stories relację z robienia (i przede wszystkim pałaszowania) gofrów, postanowiłam też podzielić się przepisem na blogu.

Pyszne i błyskawiczne gofry na słodko dla całej rodziny
Składniki
- 480 g Mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy ok. 15-16g
- 4 Jajka rozmiar M lub L
- 250 ml Olej roślinny ja używam rzepakowego
- 650 ml Mleko 3,2%
Instrukcje
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej, jajka oraz mleko. Wymieszaj mikserem aż do połączenia się składników.
- Rozgrzej gofrownicę. Przygotowane ciasto wylewaj chochlą i smaż gofry zgodnie z czasem podanym na gofrownicy.
- Gotowe gofry najlepiej wyłożyć na kratce, by nie rozmiękły i pozostały chrupiące. Można pałaszowaać od razu.
Notatki
Lubię ten przepis, bo przede wszystkim jest dziecinnie prosty. Zebrać składniki, wymieszać i usmażyć. Są super smaczne i do tego pięknie wyglądają 🙂
Jeśli przygotujecie gofry z mojego przepisu, koniecznie dajcie nam znać na Instagramie @pikusiowie. Chętnie zobaczymy wasze ulubione nadzienia! 🙂