...
Menu
Kuchnia / Przepisy

Przepis na świąteczny keks po mojemu

Keks nigdy nie był moim ulubionym ciastem i rzadko pojawiał się tradycyjnie w naszym domu podczas świąt. W tym roku postanowiłam spróbować swoich sił. Po przejrzeniu kilkunastu przepisów, wprowadziłam swoje modyfikacje i… polubiłam się z keksem. Spróbujcie wypieku z mojego przepisu – jest szybki, prosty, a efekty spełnią oczekiwania najbardziej wybrednych łasuchów.

Przekrój przez keks świąteczny
Przekrój przez keks świąteczny

Świąteczny keks w godzinę

Przepis wypróbowałam i przerobiłam, gdy musiałam po raz pierwszy wykazać się świątecznym wypiekiem, bo spędzałam święta poza rodzinnym domem. Keks nie należał do moich ulubionych ciast, ale ten bardzo mi posmakował, bo zrobiłam go po swojemu i według swoich upodobań.
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr

Potrzebne:

  • Forma keksówka (dł. 30 cm)
  • Mikser

Składniki
  

Ciasto

  • 250 g mąka pszenna w Szwecji użyłam zwykłej vetemjöl
  • 250 g masło niesolone, w temperaturze pokojowej
  • 5 szt. jajka
  • 150 g cukier odjęłam 30 g z oryginalnego przepisu i wyszedł idealny
  • ½ łyżeczka soda oczyszczona rozpuszczona w łyżce mleka, użyłam mellanmjölk (1,5 %)
  • 300 g bakalie W dowolnych proporcjach, według Twojego uznania – ja zmieszałam 50 migdałów w płatkach, 50 g suszonych fig, 50 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny i 100 g rodzynek.
  • 2 łyżka mąka ziemniaczana

Lukier

  • 200 g cukier puder przesiany do miski
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • woda na oko – do odpowiedniej konsystencji

Instrukcje
 

Ciasto

  • Blaszkę nasmaruj masłem i oprósz mąką, piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Przygotuj bakalie – jeśli używasz całych migdałów, namocz je i posiekaj, większe bakalie pokrój na drobne kawałki. Całość zmieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną – dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę.
  • Przesiej mąkę do miski.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj do masy po jednym żółtku. Po dodaniu każdego, mieszaj masę przez dłuższą chwilę mikserem na najwyższych obrotach.
  • Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, każdą porcję mieszając mikserem do połączenia składników.
  • Powoli, porcjami dodawaj do masy ubite białka. Wmieszaj je dekikatnie drewnianą łyżką albo szpatułką.
  • Dodaj wymieszaną w mleku sodę oczyszczoną i wymieszaj z masą.
  • Na sam koniec, wsyp do masy przygotowane bakalie i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do keksówki.
  • Piecz przez 60 minut. Po ok. 30 minutach możesz naciąć ciasto po środku, by utworzyło się równomierne pęknięcie przez całą długość ciasta.
  • Po upieczeniu pozostaw w formie do przestychnięcia. Wyłóż na kratkę i poczekaj do całkowitego wystygnięcia.

Lukier

  • Przesiej cukier puder do miski.
  • Dodaj sok z cytryny i ucieraj, jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodawaj powoli wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  • Polej keks lukrem z wierzchu. Możesz posypać bakaliami lub cukrowymi ozdobami. Pozostaw do zastygnięcia.
Słowa kluczowe ciasta, desery, na słodko, przepisy świąteczne

Koniecznie daj znać, jak wyszedł Ci keks z mojego przepisu. Wrzuć zdjęcie na Instagram lub stories i oznacz nasz profil @pikusiowie – chętnie wpadniemy! Masz pytania? Zadaj je w komentarzach poniżej.

Przepis na świąteczny keks po mojemu » Pikusiowa.pl

Keks nigdy nie był moim ulubionym ciastem i rzadko pojawiał się tradycyjnie w naszym domu podczas świąt. W tym roku postanowiłam spróbować swoich sił. Po przejrzeniu kilkunastu przepisów, wprowadziłam swoje modyfikacje i... polubiłam się z keksem. Spróbujcie wypieku z mojego przepisu - jest szybki, prosty, a efekty spełnią oczekiwania najbardziej wybrednych łasuchów.

Typ: Deser

Kuchnia: Polska

Słowa kluczowe: boże narodzenie, wielkanoc, keks, ciasta, święta

Wydajność przepisu: 15 kawałków

Czas przygotowania: PT0H30MIN

Czas gotowania: PT1H0M

Czas całkowity: PT1H30M

Składniki przepisu:

  • Mąka
  • Masło
  • Soda oczyszczona
  • Mleko
  • Bakalie
  • Jajka
  • Cukier
  • Cukier puder
  • Sok z cytryny
  • Woda
  • Mąka ziemniaczana

Instrukcja przepisu:

Ciasto:

  • Blaszkę nasmaruj masłem i oprósz mąką, piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Przygotuj bakalie – jeśli używasz całych migdałów, namocz je i posiekaj, większe bakalie pokrój na drobne kawałki. Całość zmieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną – dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę.
  • Przesiej mąkę do miski.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj do masy po jednym żółtku. Po dodaniu każdego, mieszaj masę przez dłuższą chwilę mikserem na najwyższych obrotach.
  • Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, każdą porcję mieszając mikserem do połączenia składników.
  • Powoli, porcjami dodawaj do masy ubite białka. Wmieszaj je dekikatnie drewnianą łyżką albo szpatułką.
  • Dodaj wymieszaną w mleku sodę oczyszczoną i wymieszaj z masą.
  • Na sam koniec, wsyp do masy przygotowane bakalie i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do keksówki.
  • Piecz przez 60 minut. Po ok. 30 minutach możesz naciąć ciasto po środku, by utworzyło się równomierne pęknięcie przez całą długość ciasta. Po upieczeniu pozostaw w formie do przestychnięcia. Wyłóż na kratkę i poczekaj do całkowitego wystygnięcia.

Lukier:

  • Przesiej cukier puder do miski.
  • Dodaj sok z cytryny i ucieraj, jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodawaj powoli wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  • Polej keks lukrem z wierzchu. Możesz posypać bakaliami lub cukrowymi ozdobami. Pozostaw do zastygnięcia.

O autorze

Jestem młodą przedsiębiorczynią. W mojej agencji kreatywnej Pikus.IT tworzymy rozpoznawalną identyfikację wizualną, piękne strony internetowe oraz skuteczne strategie marketingowe. W swojej dziedzinie działam aktywnie od 2011 roku. Wierzę, że zmiana planów to nie porażka, lecz szukanie nowych dróg. Inspiruję do zmian na lepsze i ciągłego rozwoju. Zostań ze mną dłużej i poznaj mnie bliżej.

Brak komentarzy

    Napisz komentarz

    Recipe Rating