Go Back
Przekrój przez keks świąteczny

Świąteczny keks w godzinę

Przepis wypróbowałam i przerobiłam, gdy musiałam po raz pierwszy wykazać się świątecznym wypiekiem, bo spędzałam święta poza rodzinnym domem. Keks nie należał do moich ulubionych ciast, ale ten bardzo mi posmakował, bo zrobiłam go po swojemu i według swoich upodobań.
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr
Przygotowanie 15 minut
Czas gotowania 1 hr

Potrzebne:

  • Forma keksówka (dł. 30 cm)
  • Mikser

Składniki
  

Ciasto

  • 250 g mąka pszenna w Szwecji użyłam zwykłej vetemjöl
  • 250 g masło niesolone, w temperaturze pokojowej
  • 5 szt. jajka
  • 150 g cukier odjęłam 30 g z oryginalnego przepisu i wyszedł idealny
  • ½ łyżeczka soda oczyszczona rozpuszczona w łyżce mleka, użyłam mellanmjölk (1,5 %)
  • 300 g bakalie W dowolnych proporcjach, według Twojego uznania - ja zmieszałam 50 migdałów w płatkach, 50 g suszonych fig, 50 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny i 100 g rodzynek.
  • 2 łyżka mąka ziemniaczana

Lukier

  • 200 g cukier puder przesiany do miski
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • woda na oko - do odpowiedniej konsystencji

Instrukcje
 

Ciasto

  • Blaszkę nasmaruj masłem i oprósz mąką, piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Przygotuj bakalie - jeśli używasz całych migdałów, namocz je i posiekaj, większe bakalie pokrój na drobne kawałki. Całość zmieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną - dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę.
  • Przesiej mąkę do miski.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj do masy po jednym żółtku. Po dodaniu każdego, mieszaj masę przez dłuższą chwilę mikserem na najwyższych obrotach.
  • Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, każdą porcję mieszając mikserem do połączenia składników.
  • Powoli, porcjami dodawaj do masy ubite białka. Wmieszaj je dekikatnie drewnianą łyżką albo szpatułką.
  • Dodaj wymieszaną w mleku sodę oczyszczoną i wymieszaj z masą.
  • Na sam koniec, wsyp do masy przygotowane bakalie i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do keksówki.
  • Piecz przez 60 minut. Po ok. 30 minutach możesz naciąć ciasto po środku, by utworzyło się równomierne pęknięcie przez całą długość ciasta.
  • Po upieczeniu pozostaw w formie do przestychnięcia. Wyłóż na kratkę i poczekaj do całkowitego wystygnięcia.

Lukier

  • Przesiej cukier puder do miski.
  • Dodaj sok z cytryny i ucieraj, jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodawaj powoli wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  • Polej keks lukrem z wierzchu. Możesz posypać bakaliami lub cukrowymi ozdobami. Pozostaw do zastygnięcia.
Słowa kluczowe ciasta, desery, na słodko, przepisy świąteczne